Saturday 4 October 2014

Omroep perst kabel af: tarieven omlaag, anders stem ik tegen jullie fusie

Wie dacht dat het klaar was met de prijsverhogingen van Eredivisie Live, kon nog wel eens bedrogen uitkomen. Onderhandelingen over vergoedingen tussen de kabel (zoals Ziggo en UPC) en de omroep (in dit geval Fox) kon wel eens slecht uitpakken voor de consument. Hoe komen we aan deze wijsheid? Ontwikkelingen in de VS, waar de kabel (Comcast) een omroep (Discovery) beschuldigt van afpersing. En als één van beide partijen erop achteruit gaat, wendt hij zich allicht tot de consument om het verschil bij te passen.
In de VS ligt een grote kabelfusie bij de overheid. Comcast en Time Warner Cable willen samengaan en zo met afstand de grootste TV- en internetaanbieder worden. Er is daar veel weerstand tegen van mensen die al te grote marktmacht vrezen, om niet te zeggen monopolievorming. Marktpartijen zoals omroepen mogen de overheid advies geven en dat is nu precies waarmee Discovery dreigt Comcast onder druk te zetten. In de trant van: "als jij, Comcast, ons niet een hogere vergoeding geeft voor het mogen aanbieden van onze zenders, dan gaan wij de overheid adviseren om jouw fusieplan af te keuren."
En daarmee kunnen we een parallel trekken met Nederland. Want ook hier ligt een grote kabelfusie bij de overheid: die van Ziggo en UPC. En ook hier staan zij lijnrecht tegenover de omroepen, die de marktmacht van de kabel vrezen. Het gefuseerde kabelbedrijf zal partijen zoals de NPO, RTL en SBS, maar ook Fox, Disney en Discovery, proberen af te schepen met lagere vergoedingen. Nu zal Discovery niet zo snel dreigen de fusieplannen van Ziggo en UPC, want Discovery is een partner van het UPC-moederbedrijf. Maar Fox is een ander verhaal. Waar UPC uiteindelijk geleid wordt door John Malone, daar staat Fox onder leiding van een andere media tycoon: Rupert Murdoch. En Malone en Murdoch zijn bepaald geen vrienden. Kortom, Fox kan proberen Ziggo en UPC onder druk te zetten om meer te betalen. Met als gevolg dat de prijzen van de kabel misschien omhoog gaan.
En Discovery dan? Als partner van UPC zullen ze er wel uitkomen. Maar de keerzijde zou kunnen zijn dat Discovery zich harder opstelt tegenover de andere TV-aanbieders. KPN, Vodafone, Tele2 en anderen zijn gewaarschuwd.

No comments: