Thursday, 26 October 2006

Wolters Kluwer: bod van Thomson Corp?

De immer saaie B2B sector liet vandaag een mooie uitschieter zien: intraday ruim 4% erbij voor Wolters Kluwer, dat de dag met bijna 2% winst afsloot - toch nog een van de grootste stijgers. Reden (zo vermoed ik): speculatie op overname door Thomson Corp. Een kwestie van 'do the math' op de onderstaande nieuwtjes:
  • Thomson Corp wil, aldus de Wall Street Journal, zijn onderwijstak Thomson Learning verkopen. De Journal voegt er (veelbetekenend) aan toe dat Thomson zich daardoor zou kunnen concentreren op juridisch/fiscaal, financieel en science. Prijskaartje: $5 mrd of meer. Thomson komt morgen met cijfers.
  • Wolters Kluwer heeft zijn onderwijstak (Europa) ook te koop gezet (27 september).
  • Vorige week meldde een Ierse krant de interesse van Riverdeep in een grote (sic) Amerikaanse onderwijsuitgever: Harcourt (van Reed Elsevier) of Houghton Mifflin (in handen van private equity). De eerste lijkt me sterk, ook al is dit momenteel het zorgenkind van Reed (en mogelijk oorzaak van nog een winstwaarschuwing?). Houghton Mifflin lijkt het doelwit te zijn. Gezamenlijk zouden ze $5 mrd waard zijn.
  • Springer (science, bevat o.a. Kluwer Academic Publishing en is in handen van private equity) heeft een bod gedaan op Informa t.w.v. GBP 2.5 mrd.
  • VNU (in handen van private equity) heeft zijn zakelijke tak (Europa) te koop gezet. Apax zou geinteresseerd zijn, maar ook Reed, Telegraaf en PCM. Overigens biedt Apax ook op Incisive.


Bij de update van Wolters (27 september) drong zich al het speculatieve scenario op van een bod van investeringsgroepen op Wolters. Nergens op gebaseerd, behalve op de schuldpositie: de balans laat flink wat ruimte voor extra schuld.
Daar kan ik nu dus de volgende speculaties aan toevoegen:

  • Wolters maakt zich klaar voor een bod van Thomson door onderwijs te verkopen. Kandidaten zijn er genoeg: Reed, Pearson of een nieuwkomer.
  • Met de opbrengst van Thomson Learning kan Thomson zijn oorlogskas spekken en een bod op Wolters doen.
  • Ook in andere segmenten gaat consolidatie optreden: science en zakelijk.

No comments: